Efterår 2009: Aktuelle teoretiske strømninger inden for samfundsvidenskaberne

Den indledende foredragsrække har som tema aktuelle teoretiske strømninger inden for samfundsvidenskaberne. Hermed lægges der op til kritisk refleksion over hvor samfundsvidenskaberne, rent teoretisk, står lige nu. Indkredsningen af den teoretiske situation i samfundsvidenskaberne indbyder til overvejelse af spørgsmål som: Hvilke teoretiske retninger er toneangivende inden for samfundsvidenskaberne? Hvilke grundopfattelser karakteriserer de forskellige retninger? (Er fokuset for eksempel på individer snarere end på sociale institutioner og strukturer? Er ambitionen at opstille kausale forklaringer? Hævdes det, at forskerens data ikke kan siges at afspejle virkeligheden? Osv.) Er der visse grundopfattelser, der er fælles for de dominerende teoretiske retninger? Hvad er styrkerne og svaghederne ved de fremherskende teoretiske retninger? Og i hvilket omfang er deres grundopfattelser acceptable?

Fire forskere vil præsentere hver deres vinkel på den teoretiske situation indenfor samfundsvidenskaberne. Foredragsholderne er: Finn Collin (Afdeling for Filosofi, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU), Kirsten Hastrup (Institut for Antropologi, KU), Margareta Bertilsson (Institut for Sociologi, KU) og Lene Hansen (Institut for Statskundskab, KU).

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>