Niels Åkerstrøm Andersen “At stille upraktiske spørgsmål til praksis”

Når samfundsforskeren diskuterer sin rolle i samfundet må udgangspunktet være, at det ikke er noget, man som forsker selv er herre over. Som forsker må man kommunikere i videnskabens kode og set herfra er viden en funktion i sig selv. Resten af samfundet betragter imidlertid viden som ydelse, og det tilmed fra en lang række af meget forskellige iagttagelsespositioner. Om og hvordan man er ydelse bestemmes suverænt af de, der produktivt fejlæser forskningen. Men man kan iagttage, hvordan eksterne iagttager een, og derefter strategisk forsøge at gøre sig lækker og iagttagelig på særlig betingelser. Mit program for, hvordan jeg gerne vil iagttages af samfundets forskellige systemer, handler om at blive set som upraktiske spørgsmål til praksis. Jeg deler disse i tre over på hinanden byggende upraktiske budskabstyper: 1 Hvad du gør, er ikke nødvendigt. Det handler for mig, om at stille spørgsmål ved selvfølgeligheder i praksis ved at producere viden om kontingens gennem f.eks. diskursanalyse og historisk semantiske analyser. 2 Det du gør, er umuligt. Det handler om at vise, hvordan praksis ofte er bygget op omkring paradoksale figur, der basalt sætter umulighedsbetingelser for den foreskrevne praksis. Der kan f.eks. finde sted gennem dekonstruktion eller formanalyse. 3. Du gør mere, end du er klar over. Tag ansvaret for det. Det handler om at vise, hvordan praksis sætter flere kategorier, forudsætninger og samfundsmæssige konstitutionsbetingelser på spil end praksis selv diskutere, og derved udvirke en magt det ikke altid har taget på sig. Det kan analyseres gennem f.eks. dispositvanalyser, differentieringsanalyser og praksisregimeanalyser. Tilsammen danner det en form for samtidsdiagnostik.

Niels Åkerstrøm Andersen er professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS. For mere information klik her.

Afspil ved at klikke på play:

 

Download filen direkte ved at (højre)klikke her.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>