Forår 2011: Praksisteorier

Praksisteorier har som fokus, eller tager udgangspunkt i, studiet af praksisser. De anser undersøgelsen af praksisser som nøglen til en indgående forståelse af den sociale virkelighed eller aspekter heraf. Denne minimale karakteristik indfanger, hvad alle praksisteorier har tilfælles. Der er ikke yderligere træk, som alle praksisteorier deler. I den forstand er der ikke én men mange praksisteorier. Dog er der træk, som karakteriserer nogle eller mange praksisteorier. Med henvisning til disse træk er det muligt at pege på forskellige og ofte overlappende grupperinger inden for feltet af praksisteorier. I denne foredragsrække stilles der skarpt på forskellige grupperinger inden for dette felt. Følgende spørgsmål vil blandt andet blive undersøgt: Hvad skal der nærmere bestemt forstås ved en praksis? Hvem er mulige deltager i en praksis? Hvilke roller indtager deltagerne i en praksis? Hvordan udfolder magtrelationer sig i praksisser? Hvorfor overhovedet lade praksisser være omdrejningspunktet for et studie af den sociale virkelighed? Hvilken særlig indsigt bibringer et fokus på praksisser? Hvilke begrænsninger har en sådan tilgang? Og hvilke metodologiske konsekvenser har en praksisteoretisk tilgang?

Foredrag:

 • Ustabilitet og Praksis: antropologiske perspektiver på vedvarende krise og konflikt
 • Henrik Vigh, Institut for Antropologi, KU
 • Social konstruktivisme og pragmatisk kritik
 • Antje Gimmler, Institut for Socialvidenskab, AAU
 • Hvordan skabes en ny praksis?
 • Lars Fuglsang, Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier, RUC
 • Praksisteori og metodologi. Analytiske oversættelser inden for forandrings-kommunikation
 • Bente Halkier, Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier, RUC
 • Praksisfilosofi mellem praktisk filosofi og pragmatisme
 • Hans Fink, Afdeling for Filosofi, AU
 • Share

  Skriv en kommentar

  Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  *

  Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>