Steffen Jöhncke: “Etik i anvendelsesorienteret forskning – mellem nytteværdi og samfundskritik”

Samfundsforskning med kort anvendelses-horisont sætter ofte skarpt lys på forholdet mellem hensynet til de mennesker, der studeres, og hensynet til legitime vidensbehov: Hvem definerer spørgsmålene, hvor går grænserne, og har de undersøgte overhovedet selv en interesse i at blive undersøgt? Men spørgsmål som disse kan med god ret rettes til al forskning, og er ét eksempel på, hvordan anvendt forskning kan udfordre selvforståelser og etiske antagelser i forskningen generelt. Forholdet mellem etik i forskningen må sammenholdes med spørgsmål om forskningens nyttige og kritiske potentialer, så fokus ikke kun er på, at forskningen ikke må gøre skade – dybest set en etisk ambition om at være harmløs – men også på, hvordan forskningen kan bidrage til andet end sin egen selvopretholdelse.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>