Tine Tjørnhøj-Thomsen: “Forskningsetiske udfordringer i kvalitativ forskning”

Mit oplæg beskæftiger sig med etiske problemstillinger og udfordringer i kvalitativ forskning (og i hvilken udstrækning etiske problemstillinger i kvalitativ forskning har en særlig beskaffenhed.) Jeg vil – primært med afsæt i mine egne forskningserfaringer og -aktiviteter – pege på og diskutere nogle af de forskningsetiske dilemmaer, der ofte opstår i udførelse af kvalitativ og antropologisk forskning både før, under og efter data-indsamlingen, samt diskutere baggrunden for, at de opstår.  Dilemmaerne opstår for eksempel i håndteringen af almindelige etiske standarder og i forbindelse med analysen, repræsentationen og publiceringen af undersøgelsens resultater. Jeg vil således argumentere for, at etisk opmærksomhed og refleksivitet nødvendigvis må være integreret i alle forskningsprocessens komponenter og niveauer og for, at etiske dilemmaer ikke er et problem, men et potentiale, der kan styrke videnskabeligheden, hvis vi som forskere tør bringe dem frem og diskutere dem.  Endelig vil jeg pege på andre forhold, der rejser forskningsetiske spørgsmål, fx revisionskultur, funding og publiceringsvilkår.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>