Demokratisering af samfunds-videnskaberne


Hvordan er forholdet mellem forskellige videnskabsteoretiske idealer og positioner på den ene side og demokratiske normer på den anden? Er det forskere, eller er det dem der betaler, eller er det dem, der har mest brug for viden, der skal bestemme, hvad der skal forskes i? Er videnskabsteoretiske idealer om universalisme bedst forenelig med forskernes ret til autonomt at afgøre sandt og falsk, eller kræver universalisme størst mulig inddragelse af alle berørte i en fri dialog? Vil erkendelsesteoretisk relativisme kunne begrunde større lighed og demokrati i forskningen eller vil det tvært imod begrunde den stærkeres ret i kampe om epistemisk hegemoni? Forelæsningen vil søge at give en oversigt over disse centrale spørgsmål.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>