Efterår 2013: Store data (’big data’) i samfundsvidenskaberne

I takt med væksten i de digitale spor af menneskelig handling, som rutinemæssigt registreres i databaser hos private og offentlige organisationer, er spørgsmålet om ”store data” – ’big data’ – blevet genstand for øget opmærksomhed. Efterårets foredragsrække ser nærmere på spørgsmålet om, hvordan fremvæksten af ”store data” påvirker samfundsvidenskaberne på kort og lang sigt: Vil den digitale tilgængelighed af hidtil ukendte mængder data om menneskers adfærd kunne føre til afgørende nybrud i forståelsen af f.eks. sociale rutiner, relationer og netværk? Hvordan udfordres eksisterende samfundsvidenskabelige metoder, såsom surveyet eller forskningsinterviewet, af disse nye digitale data-muligheder? Hvilke potentielle alliancer og konflikter opstår i grænselandet mellem private firmaer, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner i jagten på ”store data”? Og hvilke nye (forsknings-)etiske dilemmaer, f.eks. omkring overvågning og privatlivets fred, må samfundsforskeren tage højde for i dette grænseland? Med foredragsrækken kastes et første blik på problemstillinger, som må forventes at præge samfundsvidenskaberne mange år fremover.

Foredrag:

 • From big data to deep data. Measuring social networks
 • Sune Lehmann, Institut for Matematik og Computer Science, DTU
 • Tracing Data – Paying Attention: Interpreting digital methods through the lens of valuation studies and pragmatism
 • Anders Koed Madsen, Institut for Organisation, CBS
 • Big data, ethics and values
 • Annamaria Carusi, Institut for Folkesundhedsvidenskab, KU
 • Store data – smalle perspektiver?
 • Rasmus Helles, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU
 • Share

  Skriv en kommentar

  Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  *

  Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>