Forår 2014: Selv-observation i samfundsvidenskaberne


Foredragsrækken ser nærmere på brugen af selv-observation i samfundsvidenskaberne. Samfundsforskere kan bruge selv-observation i den forstand, at de observerer sig selv og anvender observationerne som data. Eller de kan bede andre om at observere sig selv samt registrere observationerne til brug for samfundsforskeren. Blandt antagelserne er at introspektion som proces skaber indsigt og at selv-observation fører til autentisk viden. Selv-observation rejser en mængde spørgsmål: Hvilke typer data kan opnås gennem brugen af selv-observation? Hvad er selv-observationens objekt: bevidsthed, (inter-)subjektivitet, kultur eller samfund? Er der spørgsmål som særligt godt – eller alene – kan besvares ved hjælp af selv-observation? Under hvilke betingelserne bør selv-observation anvendes? Kan selv-observation som metode stå alene? Hvilke særlige fordele knytter der sig til brugen af selv-observation? Og hvilke særlige begrænsninger er der? I hvilket omfang kan – og bør – selv-observation anvendes inden for samfundsvidenskaberne?

Foredrag:

 • Subjektivitet, intersubjektivitet, socialitet. Schutz og fænomenologisk sociologi
 • Dan Zahavi , Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU
 • Feltarbejderen mellem selv-observation og supervision
 • Cecilie Rubow, Institut for Antropologi, KU
 • Fra det objektiverede til det subjektivt sande og det værende sig selv nok
 • Charlotte Baarts og Lina Hauge Katan, Sociologisk Institut, KU
 • Share

  Skriv en kommentar

  Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  *

  Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>