Brit Ross Winthereik: “Den ontologiske vending i Science and Technology Studies – Kritiske potentialer og praktiske implikationer”


Foredraget opridser forskellige former for kompleksitetstænkning indenfor Science and Technology Studies og diskuterer dem som kritik af ideen om at vi lever i én verden, som vi har forskellige perspektiver på. Særligt fremhæves ideen om ontologisk multiplicitet, der blev lanceret som en reaktion på aktør-netværksteoriens popularitet og udbredelse i 1990erne. Væsentlige spørgsmål der rejses er: Hvor har denne måde at bedrive samfundskritik bragt STS hen, og hvilke elementer kunne være af bredere samfundsvidenskabelig interesse? Hvad indebærer et fokus på ontologi i metodisk, analytisk og teoretisk forstand? Hvilke former for kritisk potentiale har et ’ontologisk studie’? Der gives eksempler fra min egen forskning i monitorering af udviklingsbistand og demonstration af grøn teknologi.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>