David Dreyer Lassen: “Rational choice i samfundsvidenskaberne: Et rationelt valg?”

max U(x,l|t) ubb. px ≤ wI. Rational choice er den dominerende forklaringsramme i økonomisk videnskab og har i forskelligt omfang fundet anvendelse i politologi og sociologi. Hvad betyder rational choice egentlig, og hvorfor er det blevet udbredt i et omfang, så man undertiden taler om økonomisk (metode-)imperialisme? Er ratchoice en hæmsko for tværvidenskabelig samfundsvidenskab eller faciliterer forklaringsrammen faktisk samarbejde på tværs af de samfundsvidenskabelige discipliner – and beyond? Hvad betyder fremkomsten af adfærdsøkonomi, økonomisk metode funderet i (mere) psykologisk realistiske adfærdsantagelser, for økonomi – og for samfundsvidenskaberne? Kan man drage fordel af elementer af rational choice uden at abonnere på hele pakken? Jeg vil argumentere for at rational choice bredt forstået handler om præferencer og intentioner, ikke om en alvidende, selvisk ‘economic man’, og diskutere teorirammens muligheder og begrænsninger.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>