Klaus Høyer: “Et marked for kropsdele? Når samfundsvidenskabernes markedskritik formes af markedstænkning”

En række af de mest spektakulære moderne medicinske teknologier er afhængige af adgang til humanbiologisk materiale. For at forske og behandle udveksles store mængder organer, væv, knogler, stamceller og blodprodukter både mellem organisationer og over landegrænser. Der er virkeligt mange penge involveret. Hvordan organiseres disse udvekslinger? Er der tale om et ‘marked’? Er det moralsk forsvarligt at tage penge for kropsdele? Hvad er et marked i øvrigt – og hvordan forestiller man sig at organisere de økonomiske aspekter, hvis man er modstander af ‘markedet’? Baseret på studier af udvekslingssystemer for humanbiologisk materiale, vil jeg diskutere hvordan udvekslingerne synes at være blevet påvirket af en samfundsvidenskabelig kritik af ‘markedet’ som selv på paradoksal vise synes at være influeret af markedsideologier. Resultatet er en bemærkelsesværdig blindhed for penge.

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>