Forår 2016: Samfundsvidenskabernes ’impact’ i samfundetEfter mange års fokus på kvalitetsforskning, publikationer og ’excellence’ indenfor akademiets mure, har vi i de senere år oplevet stigende krav om at forskning skal være direkte nyttig i løsning af samfundsmæssige problemstillinger. Samfundsvidenskabelig forskning skal ikke alene være af høj kvalitet, den skal også have en effekt på eller bidrage til bæredygtig vækst, velfærd, beskæftigelse, sundhed og/eller almen livskvalitet. Forskningen skal være relevant ”hinsides akademiet” og forskere skal ”gøre en forskel”, samtidig med at de leverer kvalitetsforskning. Men hvad kan denne slags ’impact’ betyde i samfundsvidenskaberne? Hvordan skal vi forstå kravet om ’impact’ og hvordan kan vi være med til at begrebsliggøre samfundsvidenskabernes indvirkning på de samfund, vi er omgærdet af? Man kan indledningsvis skelne mellem forskellige niveauer eller sfærer af indvirkning: den enkelte forskers indvirkning på de samarbejdspartnere han eller hun aktivt samarbejder med; en diskursiv indvirkning i forhold til at sætte samfundsmæssige dagsordener igennem policy-arbejde eller medieoptræden; og en epistemologisk indvirkning i forhold til den videns-dannelse om samfundsmæssige fænomener, som samfundsforskere bidrager til. I foråret 2016 vil en række samfundsforskere give deres bud på, hvordan vi kan og bør forstå ’impact’ i samfundsvidenskaberne og samfundsvidenskabernes ’impact’ i samfundet.

Foredrag:

Share

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>